פעמים רבות שני הסיווגים האלה, דיכאון וחרדה, מגיעים יחד. אנסה לעמוד על הקשר האפשרי ביניהם באמצעות הצגת דוגמא מהקליניקה.
לפני מספר שנים הגיעה לטיפולי מתבגרת עדינה, נבונה ונאה, לבושת שחורים. היא ישבה מכונסת על הספה, ונראתה כמי שהמוטיבציה ממנה והלאה. הרגשתי שהיא מתקשה ליצור קשר.
בפגישות הראשונות ניכרה העייפות שלה. היא נראתה כמו נערה צעירה תשושה ונטולת חיות.
היא סיפרה על התקפי חרדה בבית הספר, מהם איננה מצליחה להירגע גם לאחר זמן ממושך. היא שיתפה שהיא נעדרת תכופות מביה"ס סביב כאבים שונים, יוצאת ממהלך השיעורים ואיננה מצליחה להיות תלמידה טובה, כפי שהייתה בעבר. היא תיארה את עצמה כמי שסובלת מכאבי בטן וראש חזקים במיוחד ומהפרעות בשינה. היה נראה כי גופה עייף מכאבים וממחשבות, מה שהוביל גם למצב רוחה הירוד.
בטיפול דיברנו על ההסברים לחיבור בין התחושות שלה - לקשר האפשרי בין דיכאון וחרדה שבו הופעת אחת ההפרעות עשויה להגביר את הפגיעות להתפתחות ההפרעה השנייה. במקרה שלה, ככל הנראה מופע החרדה וההיעדרויות כמו גם הכאבים הגופניים התכופים, התקבעו. ולאחר שאלה נעשו קבועים הם הפכו מתישים, מדאיגים והוסיפו מחשבות לא רצויות. ולכך, מתוך הימנעות וחולשה נפשית וגופנית מתמשכת, התווסף גם הדיכאון וירידה בערך עצמי..
אט אט נבנה אמון ואיתו הופיע שיח מורכב יותר - על האתגרים הניצבים בפניה בתוך הקשרים המשמעותיים בחייה, ועל משמעותם של ביטויי הכאב הספציפיים שלה.
עם התהדקות הקשר, באה לסיוענו גם המוסיקה. המוסיקה התגלתה כמקור מרכזי להנאה ונחמה, ועם הזמן כגורם מחייה עבורה וכעוגן. המילים בשיר היו ה'מילים' שלה. היא בחרה משפטים שיתארו חווית שרצתה לתאר, לשתף אסוציאציות שהגיעו מהמנגינה. היא מצאה איך להיות מובנת עבור אחרים ועבור עצמה ופחות להרגיש לבד.
היום כשפגשתי אותה, לא יכולתי שלא להתפעל מחינה, מהחיוך על שפתיה, הלבוש הצבעוני והמוקפד ומעליו המבט הישיר אלי, אל העולם. התפעלתי מהיכולת שלה לנסח את מחשבותיה באופן בהיר יותר. התקפי החרדה בביה"ס פחתו, מצב רוחה השתפר באופן משמעותי והתסמינים הפסיכוסומטיים פחתו.
לעיתים קרובות, מתחת לדיכאון מתגלות חרדות יסודיות ומחשבות חזרתיות טורדניות, או להיפך – גורם עיקש בחרדות ובמחשבות ש"מנסות לעצור" דיכאון . הקשר ביניהן מחייב התבוננות משולבת בטיפול, ולממדים אחרים שמושפעים כמו ביטחון עצמי וכו'.
המטופל עשוי להחלים בעצמו מדיכאון קל גם ללא התערבות תרופתית, ולכן לא מומלץ לתת תרופות נוגדות דיכאון כטיפול התחלתי בדיכאון קל
Comments